Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Σχολιασμός : Person of Interest - 5.11 - Synecdoche

Person of Interest , 5.11 Synecdoche . Ένα επεισόδιο μετά το θάνατο της Ρουτ . Περίμενα περισσότερα . Δεν υπήρχε τόσος θυμός , τόσο μίσος , τόση λύπη οπως θα περίμενε κανείς . Υπήρχε όμως αμηχανία , σιωπηλή θλίψη . Don't get me wrong ήταν ωραίο σαν επεισόδιο αλλά δεν ήταν επιπέδου 3.10 μετά το θάνατο της Κάρτερ όπου έγινε ο χαμός . Άλλα τα στανταρντς τότε και άλλα τώρα βέβαια αλλά περίμενα περισσότερα με δυο επεισόδια πριν το φινάλε . Ας δούμε τι εγινε στο 11ο επεισόδιο της σεζόν και ας δούμε τι είνα λάθος .


Αριθμός της εβδομάδας : Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτείων . Μαζεύτηκαν πολλοί συνωμότες που ήταν αντίθετοι με όλα τα προγράμματα παρακολούθησης και όλη αυτή την παραβίαση των προσωπικών δικαιωμάτων που τελικά αποφάσισαν πως το να σκοτώσουν τον Πρόεδρο θα έστελνε ενα ηχηρό μηνυμα . Δυστυχώς για εκείνους η Ομάδα της Μηχανής έστω και σακατεμένη ήταν εκεί . Συν κάποιες έξτρα παρουσίες . Η Μηχανή είχε και δεύτερη ομάδα στην Ουάσινγκτον . Τους παλιούς μας γνωστούς Λογκαν Πιρς , Τζόυ Ντούρμπαν και την Χάρπερ Ρόουζ . Είναι μια δεύτερη ομάδα της Μηχανης που δουλεύει με άσχετους αριθμούς . Και ο αριθμός που είχαν ήταν του Ραιλι . Οποία έκπληξις το να βλέπουν την φάτσα του Ρις αλλά τον αριθμό να συνδέεται σε έναν μπάτσο . Αλλά άλλο τόσο άφωνοι έμειναν ο Ρις με τον Φάσκο όταν είδαν αυτούς τους τρεις πρώην αριθμούς να έχουν φτιάξει τη δική τους ομάδα . Ο Πιρς ως Φιντς , ο Τζου ως Ρις και η Χαρπερ κατι σαν Ζοι Μοργκαν/Ρουτ . Και επειδή αμέσως βγήκαν μερικοι ζητώντας spinoff για κανενα λόγο με αυτούς . Να πω οτι λατρεύω Λόγκαν Πιρς είναι γαμάτος (ποιός μπορεί να ξεχάσει αυτή την ατάκα ; ) αλλά οι αλλοι δυο πολύ μέτριοι . Και γενικά Ομάδα της Μηχανής θεωρώ μόνο Φιντς , Ρις , Καρτερ , Φασκο , Ρουτ , Σω και Μπεαρ , δεν μπορω να δω σειρά χωρίς κανέναν απο αυτούς ιδιως χωρις Φιντς και Ρις . Οπότε ξεκάθαρα οχι . Αλλα ήταν μια ωραία νότα οι συγκεκριμένοι τρεις στο επεισόδιο .

Ομάδα της Μηχανής : Broken and distraught . Κηδεία της Ρουτ και οι μόνοι που ήταν εκεί ηταν ο Ρις με το Φασκο . Ο Φάσκο είπε οτι θαύμαζε τη Ρουτ , έχοντας τόση ΄πίστη στον αγώνα τους , θα πέθαινε για αυτους κάτι το οποίο έκανε . Ήταν τρελή αλλά έκανε τα πάντα για την Ομάδα , ντύθηκε αρκούδα για να διασκεδάσει τη Σω , πήγε να παντρευτεί κάποιον για να βρει πληροφορίες για τη Μηχανή , έχασε ενα αυτί για να προστατέψει Φιντς και Σω , πέθανε για τον Φιντς ... Ήταν αξιοθαύμαστη γυναίκα . Κρίμα που θάφτηκε με έναν αριθμό αντι για το πραγματικό της όνομα . Και Δεν ήταν καν εκεί η Σω που την αγαπούσε τόσο . Δεν το άντεξε , όσο και αν ήθελε να το παίξει σκληρή και χωρίς συναισθηματισμούς ηταν φανερο ότι είχε επηρεαστει (ωραία η πινελια με την παιδική χαρά το μόνο μέρος που είναι ασφαλές στο μυαλο της Σω και το θεωρούσε ως safe heaven να βρίσκεται εκεί με τη Ρουτ) για αυτό και άρχισε να φωνάζει στην κάμερα του Σαμαρείτη αλλά ευτυχώς η Μηχανή είχε άλλα στο μυαλό της .

Χάρολντ Φιντς : ίσως αυτός που επηρεάστηκε περισσότερο απο όλους απο το θάνατο της Ρουτ . Ίσως επειδή πέθανε για εκείνον , ίσως επειδή τη θεωρούσε φίλη του , ίσως επειδή η σχέση τους ήταν αδερφική . Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι ο θάνατος της ηταν σαν αφύπνιση για τον ίδιο αφου παίρνει για τα καλά την υπόθεση στα χέρια του μόνο που στο αυτί του έχει τη φωνή της Ρουτ συγγνώμη της Μηχανής . Όχι και ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεράσεις ένα θάνατο φαντάζομαι . Σε ενα διάλογο της Μηχανής με τον Φιντς οταν η πρώτη του λέει πως τον βλέπει ακόμα αναστατωμένο απο το θάνατο της Ρουτ εκείνος της απαντάει πως δεν περιμένει να καταλάβει πως νιώθει αλλά η Μηχανή τον γειώνει . "Ξέρω , την αγαπούσα , εσυ με δίδαξες πως να το κάνω. Βλεπω τους πάντες και τα πάντα , βλεπω χιλιάδες εκδοχές τους , ποιοι είναι και ήταν ποιοί θα μπορούσαν να είναι . Και δεν είναι αγάπη το να σε βλέπουν . Η Σαμανθα Γκροουβς ήταν ξεχωριστη . Ηταν ικανή για απαίσια πράγματα αλλά διάλεξε να κάνει καλό . Τουλάχιστον απο τότε που γνώρισε εσένα . Την είδα να πεθαίνει 12,483 φορές στα δευτερόλεπτα πριν πεθάνει , δεν μπορούσα να την σώσω αλλα συνέχισα να προσπαθώ .Δεν μπορείς να αντιληφθείς τη θλίψη μου γιατι δεν την βίωσες όπως εγω αλλά είναι εκεί " Πόσο όμορφη σκηνή , πόσο καλή η Μηχανή .

Η συζήτηση που ακολουθεί περι του πόνου δείχνει οτι η σχέση ανάμεσα στον Φιντς και τη Μηχανή είναι κάτι σαν ψυχανάλυση . Ο πονος που νιώθει τον δενει με τον κόσμο .Δεν εκανε ποτε εγχείρηση για το πόδι του γιατι όπως λεει η Μηχανη θέλει να ζει πονωντας ως τιμωρία για τα εγκλήματα που έκανε και δεν τιμωρήθηκε ποτέ . Ακόμα και τη Μηχανή τη θεωρεί ως έγκλημα . Εκείνη όμως του λέει πως δεν είναι έγκλημα αφου δημιουργήθηκε για να κανει καλό αλλά όλοι αυτόι οι περιορισμοί που της έχει επιβάλλει ο Φιντς την αποτρεπουν απο το να κάνει κατι που θα φέρει πραγματική αλλαγή στον κόσμο όχι μόνο να σώσει μερικούς αριθμους αλλά να κάνει πραγματικό καλό . Μέχρι και ο Φιντς που παλια θα της ελεγε ότι αυτή η συζήτηση τελειωσε παραδέχεται το λάθος του και λέει ότι είναι ωρα για μια διαφορετική τακτική .  Και αυτό κάνει . Με την ακούσια βοήθεια ενος κυρίου καταφέρνει και παίρνει έναν ιο που είναι η μόνη τους ελπίδα να νικήσουν τον Σαμαρείτη . Ενας ιος ο ice9 που μπορεί να γονατίσει τον Σαμαρείτη αλλά θα φέρει και παράπλευρες απώλειες (βλέπε Μηχανή) . Στο τέλος ο Φιντς κάνει δυο πράγματα που δεν βλέπουμε συχνά απο αυτόν . Πρώτα δίνει έγκριση στη Μηχανή να χρησιμοποιεί τη φωνή της Ρουτ αφου του λείπει πάρα πολύ και δεύτερον καταχράζεται τη δύναμη της ώστε να ξεφύγει απο μια δύσκολη κατάσταση για εκείνον , πραγματικά δείχνει ότιθα κάνει τα πάντα για να νικήσει !

Ωραίο επεισόδιο απλά όχι κάτι που θα με άφηνε με το στόμα ανοιχτό . Περιμενα παραπάνω μετά απο το 5.10 . Νομίζω οτι το Person of Interest περα απο τις μαλακίες του CBS πληρώνει και την απουσία του Νόλαν . Φαίνεται ότι υπάρχει έλλειψη ιδεών στο θέμα με το Σαμαρείτη και αυτή τη σεζόν όπως περσι . Κρίμα . Αλλα δυο επεισόδια και τέλος ελπίζω να μην απογοητευτώ .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου