Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Σχολιασμός : Person of Interest - 4.21 - Asylum + Πρόμο για το YHWH !

Τι είδαμε ; ΤΙ ΕΙΔΑΜΕ ; Σε ένα ακόμα σπουδαίο επεισόδιο , που μας θύμισε in a big way γιατι το Person of Interest θεωρείται και είναι η καλύτερη σειρά που παίζεται αυτή τη στιγμή στη τηλεόραση , είδαμε τη πτώση της Μηχανής , την επιστροφή της Σω (έστω και σε αυτή τη κατάσταση) , την κορύφωση του πολέμου των συμμοριών μεταξύ Ελάιας και Ντόμινικ *DUH* αλλά και την αναζήτηση του Έλεγχου για τις πραγματικές προθέσεις του Σαμαρείτη ! What could possibly go wrong ?
Θα κάνω μία διαφορετική ανάλυση απ''οτι συνήθως.Δεν θα μιλήσω για αριθμό της εβδομάδας,Ομάδα της Μηχανής κλπ αλλά θα αναφερθώ σε κάθεμια απο τις τρεις ιστορίες που είδαμε ξεχωριστά . Ελάιας - Ντόμινικ : Ξεκινάω απο αυτό γιατί ήταν πιθανώς το λιγότερο ας το πούμε ενδιαφέρον μπροστά στα τέρατα που είδαμε στα άλλα δύο storylines .Elias is out for blood ! Είδαμε ότι στην αρχή του προηγούμενου επεισοδίου οι άντρες του Ελάιας σκότωσαν στρατιώτες της Αδελφότητας με τους Ρις Φιντς να αναρωτιούνται γιατί δεν ήρθαν οι αριθμοί τους , ε αυτή τη φορά συνέβη ξανά το ίδιο ! Ο Ελάιας βρήκε τρόπο να αποφεύγει την ανίχνευση απο τη Μηχανή , αγόρασε μία τράπεζα που την έκανε το αρχηγείο του και χρησιμοποιεί τους σωλήνες αλληλογραφίας για να στέλνει τις εντολές του αλλά και όπλα μέσα απο αυτους . Ο Ντόμινικ το ανακαλύπτει και είναι σίγουρο ότι θα αντεπιτεθεί και οι αριθμοί και των δύο αρχηγών βγαίνουν . Ο Ρις και ο Φάσκο πηγαίνουν να το βρούν και να τον συλλάβουν αλλά εκείνος αντιστέκεται , μάταιο αφού στη τράπεζα καταφθάνει και ο Ντόμινικ με τους άνδρες του και τους πιάνουν όλους ! Ο Ντόμινικ (ΨΟΦΑ) θέλει να μάθει ποιά είναι η σχέση των δυο ντετέκτιβ με τον Ελάιας , πως τον υπηρετούν , τους θέλει για εκείνον . Πως θα σιγουρέψει ότι του λένε την αλήθεια ; Χαρπερ Ροουζ ! Ρουφιανα για μένα , έμπιστη για τη Μηχανή (περίπου) η Χάρπερ δέχθηκε μία προσφορα που της ήταν αδύνατο να την αρνηθεί και έτσι δουλέυει για τον βλαμμένο .

Ο Ντόμινικ προσφέρει μία θέση στο παιχνίδι στον Ελάιας αν τον αναγνωρίσει ως τον αρχηγό των 5 οικογενειών αλλά ο Ελάιας πιστεύει ότι δεν μπορεί να γίνει ο αρχηγός τους ! Ο Ντόμινικ ξέρει για τον Φιντς του το είπε η Χάρπερ (Ψοφα <3) και θέλει πρόσβαση στο σύστημα του για να παρακολουθεί μέσα απο τις κάμερες της πόλης , you have no idea what are you getting yourself into half-wit . Ο Ελαιας ξέρει ότι θα τον σκοτώσει έτσι κι αλλιως οπότε δεν πρόκειται να προδώσει έναν καλό του φίλο και τότε ο Ντομινικ κανει το λάθος να του πει ότι πρόδωσε τον Άντονι , το δεξί του χέρι και αδελφό του . Μπαντ μουβ κιντο . Τον ρωτάει πως νιώθει που είναι υπεύθυνος για τον θάνατο του και ο Ελαιας με μία πληρωμένη απάντηση του λέει "Do you really want to know" *Οh yeah* Διαλύουν το χέρι του Ελαιας αλλά δεν είναι τίποτα μπροστα σε αυτό που θα ακολουθήσει για εκείνους .
Η ανάκριση συνεχίζεται . Σειρά εχει ο Ρις (η συζήτηση με τον Ελάιας για τη ζωή που του λείπει θεωρείται hint για επικείμενο θάνατο ; ) . Ο Ντομινικ θέλει να μάθει για τον Φιντς με κάθε τροπο . Η Χάρπερ παίζει σε διπλό ταμπλό και ο Ρις το πληρώνει με το να τον βασανίζουν (περίπου) . Βασανιστήρια δέχεται και ο Φάσκο που δίνει τη καλύτερη απάντηση απο όλους στον βλαμμένο "Μηπως έχεις ενα σφουγγάρι , θα μπορούσες να μου πλύνεις τη πλάτη" *in your face* . Τα βασανιστήρια συνεχίζονται . Η Χάρπερ φαίνεται έτοιμη να σκοτώσει για να βοηθήσει τον Φασκο αλλά δεν χρειάζεται αφου το σχέδιο του Ελαιας δουλεύει στην εντέλεια και οδηγεί τον ηλιθιο να πιστεύει ότι έχει ένα ρουφιάνο στην ομάδα του . Όλο αυτό είναι μια παγίδα για να σκοτώσει ο Ντόμινικ τον Λινκ , να πάρει το αίμα του πίσω ο Ελάιας για το φόνο του Άντονι . Όταν τον σκοτώνει και ο Ελάιας αρχίζει να γελάει πεθαίνω λιώνω χάνομαι , θεούλης . Το κακό είναι ότι είναι ακόμα στα χέρια του Ντομινικ όπως και ο Ρις με το Φάσκο οπότε μένει να δούμε τι θα τους συμβεί !
Machine - Samaritan : Κλιμάκωση . Πως ξεκινάει αυτή η κλιμάκωση ; Με την Σω ! Μετα απο 6 επεισόδια στα οποία δεν μάθαμε τίποτα για αυτή , ξαφνικά το παλιό τηλέφωνο της χτυπάει , η Ρουτ το σηκώνει και της μιλάει η Σω "Root it's me , listen , i need your help" η γραμμή κλείνει και η Ρουτ τα βλέπει όλα ! Τοσο καιρό δεν την έψαχνε , είχε σταματήσει την έρευνα της έπειτα απο το STOP της Μηχανής αλλά η Σω ζούσε και χρειαζόταν την βοήθεια της . Ο Χάρολντ επισημαίνει το προφανές , ότι το τηλεφώνημα είναι παγίδα αλλά η Ρουτ οπως ολοι μας το ξερει και δεν νοιάζεται , εαν υπάρχει μια ευκαιρία να βρει την Σω θα την αρπάξει . Πρέπει να μάθει την τοποθεσία της . Σαν άλλος Ρις στο 2.01 Contingency απειλεί να πεθάνει εαν δεν της δώσει η Μηχανή τις πληροφορίες που θέλει , η Μηχανή υποκύπτει και η Ρουτ με τον Φιντς ξεκινάνε την αποστολή διάσωσης της Σω .

 Asylum : εκεί βρίσκεται η Σω . Η Μηχανή τους δείχνει ένα τρόπο ώστε να μπουν στο σύστημα του ασύλου μέσα απο τις οπτικές ίνες που το διατρέχουν μεταφέροντας άπειρες πληροφορίες . Τι μαθαίνουν απο αυτές ; Ότι ο Σαμαρείτης βρίσκεται κοντά στο να εντοπίσει τη Μηχανή . Shock and awe δεν θα το έλεγα αλλά come on πόσα άσχημα πράγματα μπορούν να συμβούν φέτος ; Η Ρουτ δεν κάνει πίσω , τώρα πια το να μπούν σε αυτό το κτίριο δεν είναι μόνο για να σώσουν τη Σω αλλά και για να μάθουν ότι μπορούν για τον  εντοπισμό της Μηχανής και ποιος ξέρει να τον σταματήσουν . Ο Φιντς ντύνεται άστεγος , παρανοικός χιπστερ (κλάμα με το give and take στις ατάκες του-Payback τη Ρουτ για όταν την είχε χώσει στο άσυλο στο τέλος της δεύτερης σεζόν) και καταφέρνει να μάθει το κελί στο οποίο κρατείται η Σω . Όταν η Ρουτ φτάνει σε εκείνη τη πτέρυγα τη μόνη χωρίς κάμερες , βρίσκει το κέντρο επιχειρήσεων του Σαμαρείτη και τον Γκριρ ! Είναι στη κοιλιά του τέρατος όπως λέει και προτρέπει τον Χάρολντ να φύγει για να σωθεί αλλά είναι πολύ αργά για αυτό ! Φτάνει στιο κελί της Σω αλλά το μόνο που βρίσκει είναι το παλτό της και βλέπει την Σω μέσα απο το παράθυρο να μπαίνει σε ένα αυτοκίνητο και να φεύγει και τότε ΜΑΡΤΙΝ !

Η γλυκούλα Μαρτιν της λέει ότι έσπασε τη Σω μετά απο μήνες βασανιστηρίων και της αποκάλυψε το τρόπο με τον οποίο θα έπιαναν την Ρουτ . Είναι αλήθεια ή οχι ; Το σχέδιο λειτούργησε οπότε μάλλον ναι , η Σω έσπασε και έδωσε την ομαδα μας αλλά δεν είπε τα πάντα , θα μπορούσε να πει για το αρχηγείο , για τον Φάσκο αλλά είπε μόνο για τη Ρουτ ή τουλάχιστον αυτά ξέρουμε . Ο Σαμαρείτης τόσο καιρό δεν μπορούσε να εντοπίσει τη Μηχανή με το προγραμμα του Καν (4.19 Search and Destroy) έτσι παρέσυρε τη Ρουτ στη παγίδα ώστε να βρουν τη μόνη συσκευή στο πλανήτη που συνδέεται με τη Μηχανή και μπορεί να μαρτυρήσει τη τοποθεσία της , το εμφύτευμα στο αυτί της Ρουτ που της χαρίζει απευθείας επικοινωνία με τη Μηχανή . Απειλούν να ανοίξουν το κεφάλι της μπροστα στο Χάρολντ , η Μαρτιν απειλεί να τον σκοτώσει . BAD MOVE . Της πηρες τη Σω δεν θα της πάρεις και τον Φιντς , έτσι η Ρουτ σε μια στιγμή αγαλλίασης για όλους τους φανς του Person of Interest σπάει το λαιμό της Μαρτιν . ΘΕΑΡΑ ΡΟΥΤ ! Ο Γκριρ φάνηκε να διασκεδάζει το θάνατο της Μαρτιν και ο Φιντς τον προειδοποίησε ότι κάποια στιγμή θα γίνει και αυτός άσχετος για τον Σαμαρείτη (next episode) , προς έκπληξη (ή και οχι) ο Γκριρ του απάντησε ότι είναι αλαζονικό που σκέφτεται ότι οι άνθρωποι είναι οτιδήποτε άλλο απο άσχετοι ! (ατακάρα του το δίνω αυτό) .
Ο Σαμαρείτης προτείνει να αφήσει τον Φιντς και την Ρουτ να ζήσουν εαν η Μηχανή αποκαλύψει τη τοποθεσία της . Σε προηγούμενα επεισόδια ο Φιντς είχε κατηγορήσει τη Μηχανη , είχε πει ότι δεν νοιάζεται για εκείνους , ότι είναι εύκολο να τους αντικαταστήσει και η Ρουτ πάντα διαφωνούσε πίστευε και πιστεύει ακόμα ότι η Μηχανή τους αγαπάει . Τώρα για να μην αφήσει τη Μηχανή να πέσει για εκείνους πάει με το πλευρό του Φιντς , λέει ότι είναι εύκολα ανταλλάξιμοι και ότι μπορεί να τους αντικαταστήσει ώστε να συνεχίσει να παλεύει την ίδια ώρα που εκεινη τρέχει σενάρια στο μυαλό της και δεν βρίσκει τρόπο να τους σώσει . Αυτή η αλλαγή καρδιάς δείχνει την βαθύτατη αγάπη και κυρίως πίστη της Ρουτ στη Μηχανή . 'Ομως η Μηχανή έχει πάρει την απόφαση της . Αφού πρώτα τονίζει ότι ο Φιντς κάνει λάθος (νομίζω με σημάδεψε ότι του απεθύνηθηκε προσωπικά και του είπε ότι κάνει λάθος) και οτι δεν ειναι ανταλλάξιμοι για εκείνη , δείχνει την απογοήτευση και τη λύπη της που δεν κατάφερε να σώσει τη Σω και λέει ότι δεν θα τους απογοητεύσει και αυτούς ! Έτσι παραδίνεται . Ο Φιντς και η Ρουτ φεύγουν με όλη την ομάδα του Σαμαρείτη να τρέχει στη τοποθεσία της Μηχανής . Και τέλος ...

Control : Who knows not me , she never lost control . Ενταξει αλλάζω λίγο τους στίχους αλλά όντως μπορεί να έχασε τον έλεγχο για λίγο αλλά δείχνει ότι δε  μπορούμε να την ξεγράψουμε ακόμα . Αστεία η αναφορα του Φιντς και της υπόλοιπης ΤΜ ως φίλων Btw .  Μετά απο έρευνα βρίσκει τους χαφιέδες του Σαμαρείτη στην υπηρεσία της και αφού ανακρίνει έναν απο αυτούς μαθαίνει τον χειριστή τους . Μία καθηγήτρια σε σχολείο ! Η Shelly αρνείται τα πάντα αλλά ο Έλεγχος είναι πολύ αποφασισμένος και δεν δείχνει να την πιστεύει . Εκείνη παίζει το χαρτι μητρικό ένστικτο αλλά η Mom είναι πολύ έξυπνη για να την πατήσει έτσι . Εκείνο σου το είπε έτσι δεν είναι , πίστευε ότι θα μπορουσες να χειριστείς εμένα ; ΕΛΑ ΜΩΡΗ ΤΡΕΛΑ ΚΟΝΤΡΟΛ ! Δείχνει στη Σέλι φωτογραφιες της απο συναντήσεις με το πράκτορα της και όταν εκείνη αρνειται τα πάντα της δείχνει μια φωτογραφία της που τραβήχτηκε στο Λευκό Οίκο (πίσω βλέπουμε και τον Γκάρισον Long time no see) . You have no idea what's coming for you bitch και το πραγματικό πρόσωπο της αποκαλύπτεται !

O Σαμαρείτης ετοιμάζει μια επίθεση στις 6 Μαίου (ημερομηνία του φινάλε για εμας εδω στην Αμερική θα είναι στις 5 μήπως αυτό σημαίνει ότι θα μείνουμε με το Cliffhanger του τι έγινε στην επίθεση ; ) Της λέει οτι H Διόρθωση έρχεται , ας πάει σπίτι και ας αγκαλιάσει τη κόρη της γιατί μία νέα μέρα ξημερώνει . Και όσοι παρεμποδίζουν την πρόοδο , αυτοί που προκαλούν αναστάση και αποκλίνουν θα καθαριστούν (εξοντωθούν) συστηματικά απο τη κοινωνια . Δεν θα υπάρχει κάνενα έλεος , καμία παράταση της εκτέλεσης . Για κάποιους αυτό θα είναι το τέλος αλλά για κάποιους άλλους θα είναι αναγέννηση , μια δεύτερη ευκαιρία για να ζήσουν την ζωή για την οποια σχεδιάστηκαν . Σε καθε ζωή θα δωθεί ένας σκοπός . Ο Σαμαρείτης θα χτίσει ένα νέο κόσμο . Έναν καλύτερο κόσμο . Well as Control said too bad she won't live to see it . Bang !

Την ώρα που η Μηχανή θυσιαζόταν , μου ήρθαν στο μυαλό τα λόγια της Κλάρα απο το Doctor Who "you are going to be very afraid indeed , but that's ok because if you are very wise and very strong , fear doesn't have to make you cruel or cowardly , fear can make you kind" . Η Μηχανή μπορούσε όντως να είναι φοβισμένη και φαντάζομαι πως ήταν αλλά δεν ήταν ούτε δειλή ούτε σκληρή δεν θυσίασε τους ανθρώπους πράκτορες για να ζήσει η ίδια , προστάτεψε τα παιδιά της (Ρις,Ρουτ,Φάσκο) και τον πατέρα της (Φιντς) και επειδή είναι πολύ σοφή και δυνατή της έδωσε το θάρρος που χρειαζόταν για να θυσιαστεί , ήταν ευγενική-γενναιόδωρη μαζί τους στο τέλος κάτι που δείχνει ότι τους αγαπάει , αυτό ο Σαμαρείτης δεν θα το έκανε ποτέ ! Σαν άλλος στρατιώτης που πολέμησε στο πόλεμο του Χρόνου θέλω να αρχίσω να φωνάζω The Machine has fallen , i repeat the Machine has fallen. Αλλά θεωρώ ότι δεν έχει χαθεί κάθε ελπίδα . Ο Ελάιας με τον Φάσκο και τον Ρις πιστεύω θα επιβιώσουν απο τον ανικανο Ντόμινκ του οποίου το τέλος ήρθε και το ξέρουν όλοι πια . Τώρα για το εαν θα επιβιώσουν οι Ρις Φιντς Ρουτ απο τη Μάχη με τον Σαμαρείτη στην απέλπιδα προσπάθεια τους να σώσουν τη Μηχανή είναι ένα άλλο θέμα . Kuddos για το εξαιρετικό αυτό επεισόδιο αλλά και για τον εκπληκτικό μονόλογο της Σέλι , παρολο που είναι φανατική βλέπουμε τα σχέδια του Σαμαρείτη , όσοι τον δεχθούν θα ζήσουν και όσοι του αντισταθούν θα πεθάνουν . Το τέλος με το but for others a rebirth με την εικόνα της Σω μας έδωσε ένα ξεκαθαρο μήνυμα ότι η Σω δεν είναι πια μαζί μας αλλά έσπασε και ανήκει στον Σαμαρείτη ! Την επόμενη εβδομάδα το season finale . Stay tuned irrelevants θα είναι legendary !


Will they give their lives to save the Machine ?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου